Zdrowe odżywianie

  • Czy warto sięgać po odżywki białkowe?

    Czy warto sięgać po odżywki białkowe?

    • 2017-05-16

    Każdy, kto ćwiczy na dowolnej siłowni w Warszawie, słyszał niejeden raz o odżywkach białkowych. Jednak nie do końca wszyscy są świadomi czym one właściwie są, dla kogo a już na pewno...

    Czytaj
  • Woda alkaiczna ­– twój sposób na zdrowie

    Woda alkaiczna ­– twój sposób na zdrowie

    • 2017-05-09

    Na ogół nie zdajemy sobie sprawy z tego, że woda może być lepszej lub gorszej jakości. Nie czytamy etykietek na butelkach, czasem nawet nie mamy oporów przed piciem zwykłej wody z...

    Czytaj
  • Czarnuszka – na zdrowie

    Czarnuszka – na zdrowie

    • 2017-04-13

    Czarnuszka, zwana "złotem faraonów", na nowo przeżywa swój rozkwit. Dziś już nie służy wyłącznie jako dodatek do potraw. Nasiona oraz pozyskiwany z czarnuszki olej znalazły...

    Czytaj
  • Dieta cukrzycowa – jak skomponować dietę dla osób chorych na cukrzycę?

    Dieta cukrzycowa – jak skomponować dietę dla osób chorych na...

    • 2017-04-05

    Według raportu „Polska w stanie przedcukrzycowym” z 2016 roku podwyższony stan glukozy, który nie wskazuje jeszcze na cukrzycę, ale może ją sygnalizować, ma ponad 2 mln Polaków....

    Czytaj
  • W jaki sposób należy przechowywać żywność?

    W jaki sposób należy przechowywać żywność?

    • 2016-08-23

    Odpowiednie odżywianie jest kwestią kluczową, jeśli chodzi o zachowanie zdrowia, smukłej sylwetki i dobrej kondycji. Wśród Polaków panuje coraz większa świadomość odnośnie tego, jak...

    Czytaj
  • Sportowcy, uzupełniajcie witaminy!

    Sportowcy, uzupełniajcie witaminy!

    • 2016-03-26

    Każdy sportowiec chce zadbać o odpowiednią formę. Często niestety to nie idzie w parze ze swoim zdrowiem. Osoby uprawiające sport są powinny szczególnie dbać o to, aby zapewnić...

    Czytaj
  • Czarna, zielona, czerwona czy biała – która z herbat jest najzdrowsza?

    Czarna, zielona, czerwona czy biała – która z herbat jest...

    • 2015-11-16

    Herbatę pijemy dla towarzystwa, aby się rozgrzać, pobudzić, ugasić pragnienie lub uspokoić skołatane nerwy. Niemal każdy ma swoje przyzwyczajenia, co do sposobu picia herbaty, mamy...

    Czytaj
  • Najczęstsze konserwanty żywności

    Najczęstsze konserwanty żywności

    • 2015-03-08

    Żywność konserwowana była od zawsze. Wędzenie, kiszenie, suszenie, peklowanie w soli - przedłużało jej stopień przydatności w możliwie naturalny sposób.

    Czytaj
  • Czym można zastąpić cukier?

    Czym można zastąpić cukier?

    • 2015-01-31

    "Cukier krzepi" - slogan wymyślony przez Melchiora Wańkowicza już dawno się zdezaktualizował. W świetle najnowszych badań dietetycy coraz częściej zalecają usunięcie z...

    Czytaj
  • Kuchnia molekularna: tak smakuje nauka

    Kuchnia molekularna: tak smakuje nauka

    • 2015-01-10

    Jeśli kiedykolwiek usłyszymy o chlebie ze szparagów, czekoladowym winie, bekonowym dżemie lub o jajecznicy bez patelni, to bądźmy pewni, że mamy do czynienia z kuchnią molekularną,...

    Czytaj