Zasady przechowywania żywności

Obecnie nie musimy kupować żywności na zapas. Codziennie mamy dostęp do świeżego mięsa oraz warzyw i owoców. Czasami zdarza się jednak, że przyniesioną do domu żywność musimy przechować przez kilka dni.



Jak przechowywać żywność?

 

Wszystko zależy od rodzaju poszczególnych rodzajów żywności. Jedne artykuły wymagają niskich temperatur, inne temperatury pokojowej. Pieczywo najczęściej sprzedawane jest w woreczkach foliowych, które są dla pieczywa szkodliwe, dlatego w domu trzeba przełożyć je do specjalnego pojemnika na chleb lub do torebek papierowych, które nie zatrzymują wilgoci.

 

Wędliny i sery twarde najczęściej pakowane są w folię stretch. Po przyniesieniu do domu należy przełożyć je w szczelne pojemniki plastikowe. Warzywa i owoce najlepiej przechowywać w temperaturze ok. 100 C. Warzywa korzeniowe długo zachowają swoje właściwości w lodówce, jeżeli owiniemy je gazetą lub ręcznikiem papierowym. Dzięki temu nie stracą wilgoci i nie przemarzną.

 

Warzywa takie jak papryka, pomidory i ogórki  – lepiej trzymać w temperaturze pokojowej niż w lodówce. Zachowają wtedy świeżość i wszystkie właściwości smakowe. Najlepszym sposobem na zabezpieczenie żywności przed działaniem czynników szkodliwych jest pakowanie próżniowe. Wiele sklepów spożywczych stosuje już ten sposób, można z niego skorzystać również w domu, przy pomocy specjalnej zgrzewarki. Dodatkową zaletą tego rozwiązania jest zmniejszenie objętości opakowania – ułatwia to rozmieszczenie produktów w lodówce lub zamrażarce.

 

 

Lodówki No Frost

 

To nowoczesne lodówki niewymagające obsługi. Podstawą systemu chłodzenia jest obieg zimnego powietrza. Dzięki temu nie tworzy się w lodówce szron i nie trzeba jej rozmrażać. Przechowywanie produktów w lodówkach No Frost wymaga jednak przestrzegania pewnych dyrektyw. Obieg powietrza powoduje wysychanie potraw, dlatego wszystkie produkty w lodówce muszą być umieszczane w szczelnych pojemnikach. Dżemy, jogurty, sery należy umieszczać na półkach najwyższych. Wędliny, ryby wędzone powinny znaleźć się na półkach średnich.

 

Lodówki no Frost posiadają specjalne pojemniki do przechowywania warzyw i tzw. komorę zero. Przeznaczona jest ona do przechowywania mięsa przed obróbką cieplną. Dzięki temu nie musimy go mrozić przez 1-2 dni. W lodówkach No Frost żywność zapakowana w pojemniki zachowuje swoje właściwości smakowe i odżywcze znacznie dłużej niż w tradycyjnych lodówkach.

 

Zobacz także: Opakowania i naczynia jednorazowe do żywności z ciekawym nadrukiem: http://www.ajk-opakowania.eu/4/opakowania-z-nadrukiem



Tagi: