Dieta cukrzycowa – jak skomponować dietę dla osób chorych na cukrzycę?

Według raportu „Polska w stanie przedcukrzycowym” z 2016 roku podwyższony stan glukozy, który nie wskazuje jeszcze na cukrzycę, ale może ją sygnalizować, ma ponad 2 mln Polaków. Natomiast u 2,2 mln osób stwierdzono cukrzycę.



Według raportu „Polska w stanie przedcukrzycowym”  z 2016 roku podwyższony stan glukozy, który nie wskazuje jeszcze na cukrzycę, ale może ją sygnalizować, ma ponad 2 mln Polaków. Natomiast u 2,2 mln osób stwierdzono cukrzycę.

Kolejne 500-600 tys. Polaków nie wie, że cierpi na to przewlekłe schorzenie. Tymczasem na powstanie cukrzycy, o czym nie każdy wie, ma wpływ nasz styl życia i prowadzona dieta. Przy leczeniu choroby konieczne jest nie tylko przyjmowanie leków, ale i wdrożenie właściwych nawyków żywieniowych. Na czym powinna polegać dieta cukrzycowa?

 

Podstawy diety cukrzycowej

Dieta cukrzycowa powinna składać się z produktów o względnie niskim indeksie glikemicznym, czyli takich, które nie powodują po spożyciu nagłego wzrostu poziomu cukru we krwi. Podstawą diety cukrzycowej jest jedzenie zdrowe, występujące u podstaw piramidy żywienia. Wśród nich są produkty bogate w węglowodany, białka, zdrowe tłuszcze, witaminy i składniki mineralne, a także błonnik.

Dieta dla diabetyka składać musi się z:

  •     produktów pełnoziarnistych, do których można zaliczyć kaszę, pieczywo razowe, płatki owsiane, żytnie i jaglane,
  •     surowe lub gotowane warzywa,
  •     rośliny strączkowe, w tym soczewica, ciecierzyca, groch i fasola,
  •     owoce, ale tylko niektóre, takie jak mandarynki, pomarańcze, nektarynki, jagody, jabłka czy świeże morele.

W diecie cukrzycowej można spożywać chude gatunki mięsa, najlepiej cielęcinę, indyka i drób, a także chude produkty białkowe, w tym kefiry, jogurty naturalne i białe twarogi. Dobrym nawykiem dla diabetyka jest spożywanie tłuszczów roślinnych, np. z oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i oleju rzepakowego.

 

Czego unikać w diecie cukrzycowej?

Osoby chorujące na cukrzycę lub zagrożone zachorowaniem powinny ograniczyć spożycie prostych cukrów, ale nie tylko. Konieczne jest unikanie tłuszczów zwierzęcych, takich jak smalec czy boczek. Tłuste wędliny i czerwone mięso powinny być zdecydowanie wykluczone z diety diabetyka. Najlepiej wyeliminować z codziennych posiłków tłuste mleko, śmietanę oraz majonez. Warto zredukować sól i cukier. Cukrzyk nie powinien jeść bananów, daktyli, winogron, suszonych owoców, dżemów, soków i napojów kolorowych i gazowanych, wszelkiego rodzaju słodyczy, miodu, żółtych serów, słonych wędlin i przekąsek.

Cukrzycy zwykle mają skłonność do spożywania słodyczy, ale należy się ich wystrzegać. Najlepiej w ogóle nie kupować produktów, które mają w składzie cukier albo jego substytut w postaci syropu glukozowo-fruktozowego. Dopuszczalne są produkty słodzone stewią lub ksylitolem.

 

Jak przyrządzać posiłki dla cukrzyka?

Przy prowadzeniu diety cukrzycowej należy pamiętać o właściwej formie przyrządzania posiłków. Indeks glikemiczny może podnieść rozgotowanie produktów, np. warzyw, ryżu, kaszy czy makaronu. Najzdrowszym sposobem jest gotowanie na parze lub w wodzie, duszenie bez dodatku tłuszczu czy pieczenie w piekarniku.

Zwieńczeniem diety cukrzycowej jest picie od 1,5 do 2 litrów niegazowanej wody mineralnej dziennie, herbat ziołowych i zielonych czy klasycznej czarnej bez cukru.



Tagi: