Wylecz chorobę czytaniem, czyli o poradnikach słów kilka

Jedzenie to klucz do opanowania niejednej dolegliwości. Jak i co jeść, by uniknąć chorób cywilizacyjnych lub je pokonać? Gdzie nie spojrzymy, tam piętrzą się rady na temat zdrowego odżywiania.



Niestety, część z nich jest nierzetelna lub wyrwana z kontekstu. Te poradniki pomogą Ci uszeregować wiedzę i poznać lecznicze działanie żywności.


Dieta przeciwzapalna. Jak przywrócić równowagę”, Cherie Calbom

Przewlekły stan zapalny znacząco obniża jakość naszego życia. Objawia się ciągłym zmęczeniem, bólem stawów, kiepskim nastrojem i utrudnia zrzucenie zbędnych kilogramów. Cherie Calbom, znana dietetyczka i propagatorka zdrowego stylu życia, dowodzi jednak, że ze stanem tym można się rozprawić, i to w całkiem przyjemny sposób – za pomocą jedzenia. Proponuje dietę, w której skład wchodzą posiłki oparte na produktach przeciwzapalnych, głównie pochodzenia roślinnego. Uczy, jak komponować jadłospis i czego unikać, aby w nie więcej niż 28 dni poczuć się lekko i wyzdrowieć.


Cholesterol pod kontrolą”, Katrin Raschke, Sven-David Müller

Stale podwyższony poziom cholesterolu może prowadzić do zrujnowania układu sercowo-naczyniowego. Jest pierwszym krokiem do miażdżycy, nadciśnienia, otyłości i cukrzycy, a przez to podnosi ryzyko przedwczesnej śmierci w wyniku udaru mózgu czy zawału serca (więcej o szkodliwych skutkach podwyższonego poziomu cholesterolu przeczytasz tutaj: http://livro.pl/ksiazki/zdrowie-rodzina-zwiazki/zdrowie.html). Z cholesterolem nie ma żartów. Jeśli chcemy żyć długo i cieszyć się dobrym zdrowiem, musimy nauczyć się go kontrolować. Katrin Raschke i Sven-David Müller tłumaczą jak zachodzi przemiana tłuszczu w ludzkim organizmie, przedstawiają zdrowe nawyki żywieniowe oraz podają gotowe propozycje zdrowych posiłków, obniżających stężenie cholesterolu we krwi.


Ziołowa klinika zdrowia”, David Hoffmann

Czy sięgnięcie po tabletkę jest jedynym rozwiązaniem, które pomoże nam pozbyć się bezsenności, napięcia nerwowego czy problemów gastrycznych? Wielu ludzi lekceważy zioła i ich rolę w utrzymaniu dobrego zdrowia, jednak nie da się podważyć faktu, że mają one znaczące działanie terapeutyczne. Fitoterapia może sprawić, że będziemy w mniejszym stopniu zmuszeni korzystać z metod medycyny konwencjonalnej. Książka Davida Hoffmanna uświadamia nam, jak wielka moc tkwi w ziołach i zapoznaje nas z poszczególnymi ich rodzajami.


Dietoterapia”, Ewa Lange, Lucyna Kozłowska, Dariusz Włodarek, Dominika Głąbska

„Dietoterapia” to pozycja obowiązkowa nie tylko dla dietetyków i studentów dietetyki. Poznamy dzięki niej podstawy związane z zagadnieniami żywienia człowieka i dowiemy się na czym polega dietoprofilaktyka. Mamy więc przed sobą pozycję cenną dla każdego, kto dzięki właściwemu odżywianiu pragnie wygrać z chorobami, takimi jak nadciśnienie, cukrzyca, celiakia, dna moczanowa, alergia pokarmowa, niedokrwistość czy otyłość.



Tagi: