Jak leczyć zapalenie migdałków?

Najczęściej kojarzone są z chorobami dziecięcymi, jednak bardzo często atakują też dorosłych. Zapalenia migdałków nie wolno lekceważyć, gdyż wywołane nim komplikacje grożą poważnymi skutkami.



Możemy wyróżnić kilka chorób z nim związanych:

Angina, czyli ostre zapalenie migdałków, może mieć podłoże wirusowe lub bakteryjne. Charakteryzuje się silnym powiększeniem i zaczerwienieniem migdałków oraz zbieraniem na ich powierzchni białego nalotu. Bóle głowy, utrudniające połykanie silne bóle gardła, wysoka gorączka i powiększone węzły chłonne szyi i okolicy podżuchwowej to najczęstsze objawy. Anginy wirusowe charakteryzują się nieco łagodniejszym przebiegiem.

Ropień okołomigdałkowy. Jego zapalenie jest jednym z najniebezpieczniejszych schorzeń. Nagromadzenie ropy pomiędzy migdałkiem a jego torebką wywołuje silny, promieniujący aż do ucha ból, wywołuje trudności z otwarciem ust (szczękościsk) oraz wysoką gorączkę.

Przewlekłe zapalenie migdałków. Objawy nie są szczególnie intensywne, wywołują raczej poczucie dyskomfortu przy przełykaniu. Jednak w przypadku zakażenia paciorkowcem stan zapalny może wywołać nadprodukcję przeciwciał, które atakując komórki własnego organizmu doprowadzają do uszkodzenia różnych narządów: stawów, nerek, serca, skóry czy układu nerwowego.

Nieprzyjemny zapach z ust. Efekt zalegania bakterii, komórek nabłonka i resztek pokarmu w wąskich kryptach migdałków podniebiennych. Dzieje się to podczas stanów zapalnych w wieku dorosłym, gdy migdałki naturalnie się zmniejszają.

Wszelkie problemy związane z migdałkami wymagają konsultacji lekarskiej. Wywołane komplikacje są na tyle poważne, że tylko specjalista laryngolog może podjąć decyzję co do odpowiedniej kuracji. Może przepisać antybiotyki lub zdecydować się na tonsillektomię, czyli usunięcie migdałków, które chorobowo zmienione nie pełnią swojej funkcji odpornościowej, a same przyczyniają się do zakażania organizmu.

Niezależnie od podjętej kuracji, istnieje kilka domowych sposobów, które mogą złagodzić przejściowe uciążliwości wywołane efektem lekkiego powiększenia migdałków lub towarzyszyć kuracji medycznej. Należą do nich:

  • picie ciepłej wody z miodem, solą i cytryną - dwa razy dziennie,
  • wypicie przed snem szklanki gorącego mleka z dodatkiem szczypty kurkumy i pieprzu,
  • picie mikstury powstałej z połączenia 300 ml soku z marchwi, 100 ml soku z buraka i 100 ml soku z ogórka,
  • 12g kwiatów fiołka wonnego zagotowane w 50 ml mleka. Po odcedzeniu mleko należy wypić, a kwiaty podsmażyć z odrobina masła i stosować jako okład,
  • płukanie gardła 2 razy dziennie ostudzonym wywarem z kozieradki,
  • ugotowane i starte na papkę surowe figi łagodzą ból powiększonych migdałków,
  • 3-4 dniowa dieta złożona wyłącznie z owoców również wpływa kojąco na obrzmiałe gardło i zmniejsza stan zapalny.

Niezależnie od podanych powyżej domowych przykładów radzenia sobie z dyskomfortem zapalenia migdałków, o ile objawy nie ustąpią samoistnie po kilku dniach, bezwzględnie należy skonsultować się z laryngologiem, co pomoże uniknąć ewentualnych powikłań.


 



Tagi: