Czym są flawonoidy?

We współczesnej dietetyce oraz kosmetologii bardzo często mówi się o pozytywnym działaniu flawonoidów. Czym jednak one tak naprawdę są? I w jaki sposób działają?



Flawonoidy są naturalnymi związkami zawartymi w roślinach. Związki te znajdują się przede wszystkim w wierzchniej warstwie tkanek warzyw oraz owoców. Działają one ochronnie, wpływają również na barwę rośliny. Ich cechą charakterystyczną jest działanie przeciwutleniające. Flawonoidy są więc naturalnymi przeciwutleniaczami. Naukowcy przez cały czas wyodrębniają kolejne typy takich substancji – obecnie znanych jest niemal 8 tysięcy różnych związków. 


Jakie wykazują działanie?

Flawonoidy wykorzystywane są w dietetyce oraz współczesnej kosmetologii i medycynie estetycznej. Jedną z ich najbardziej cenionych właściwości jest działanie antyoksydacyjne. Oznacza to, że flawonoidy usuwają z naszego organizmu wolne rodniki. Właściwość ta wykorzystywana jest przede wszystkim w kosmetykach – zawartość tych substancji opóźnia efekty starzenia się skóry. Wykazano również, że pochłaniają one promieniowanie UVA i UVB. 

Flawonoidy wykazują również działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Kolejną ich właściwością jest oczyszczanie organizmu z substancji toksycznych. Jednocześnie te naturalne związki roślinne chronią przed chorobami serca i układu krążenia, ponieważ wzmacniają naczynia krwionośne. 


Gdzie znajdziemy flawonoidy?

Flawonoidy zawarte są w owocach i warzywach. Dietetycy polecają przede wszystkim spożywanie jabłek, jagód, malin, truskawek, żurawiny, pomarańczy. Naturalne antyutleniacze znajdziemy również w cebuli, kapuście, pomidorach, szpinaku, burakach oraz roślinach strączkowych. Źródłem flawonoidów jest także zielona herbata, oliwa z oliwek oraz wiele ziół.



Tagi: