Zdrowe tłuszcze – w jakich produktach je znajdziemy?

Tłuszcze nienasycone pomagają utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu, wzmacniają także odporność. W jakich jednak produktach je znajdziemy?



Dlaczego warto spożywać tłuszcze?

Nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje zróżnicowanych składników odżywczych. Zdrowa dieta powinna więc zawierać odpowiednie ilości białka, węglowodanów, witamin oraz tłuszczów. Tłuszcze powalają transportować witaminę D, A, E oraz K, biorą udział w przemianach metabolicznych, są jednym ze składników w procesach produkcji potrzebnych enzymów.

Komponując codzienną dietę, należy jednak wybierać tłuszcze nienasycone, a rezygnować z utwardzonych tłuszczów nasyconych, które znajdują się w maśle, tłustym mięsie i wędlinach oraz nabiale. 


W jakich produktach znajdziemy tłuszcze nienasycone?

Najbogatszym źródłem tłuszczów nienasyconych są tłuste ryby morskie. Zawierają one zdrowe dla człowieka kwasy tłuszczowe omega-3. Do diety warto wprowadzić łososia, dorsza, makrelę, sardynki, halibuta oraz śledzia. Prawdziwą skarbnicą kwasów omega-3 są również owoce morza. Zawarte w rybach i innych owocach morza kwasy omega-3 wpływają na układ krążenia, chronią przed miażdżycą i chorobami serca. 

Kolejnym bogatym źródłem tłuszczów nienasyconych są orzechy oraz oleje roślinne zawierające kwasy tłuszczowe omega-6.  Do smażenia i pieczenia powinniśmy używać olejów, które zawierają przede wszystkim jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Chodzi tutaj o oliwę oraz olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia. Oleje zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe najlepiej stosować na zimno. Do tej grupy zalicza się olej słonecznikowy, kukurydziany, sojowy. Dietę można urozmaicić również o olej z pestek winogron, dyni, sezamu czy orzechów. Produkty te zawierają kwasy tłuszczowe omega-6, dlatego można używać ich do sałatek, sosów czy gotowania. Warto jednak pamiętać, że nie nadają się one do smażenia. Bogaty w kwasy omega-3 jest zaś olej lniany – należy go spożywać wyłącznie na zimno.



Tagi: