Pokrzywa indyjska – sposób na zdrowie i piękną sylwetkę

Co jakiś czas słyszymy o nowym produkcie, który ma zrewolucjonizować nasze życie i zapewnić nam nienaganne zdrowie i urodę. Choć w wielu przypadkach media robią wiele hałasu o nic, wydaje się, że pokrzywa indyjska jest jednym z wyjątków, którymi naprawdę warto się zainteresować.



O pokrzywie zwyczajnej słyszał każdy z nas – to pospolita, choć posiadająca wiele wartościowych właściwości roślina, szeroko wykorzystywana w ziołolecznictwie. Zdecydowanie mniejszą popularnością – ze względu na swoje rzadkie występowanie – może poszczycić się pokrzywa indyjska, równie wartościowa, choć działająca w nieco inny sposób niż jej bardziej znana odmiana.

Pokrzywa indyjska (Coleus forskohlii) rośnie przede wszystkim na obszarach Azji Południowo-Wschodniej, a także w Indiach, na Sri Lance czy w Nepalu. W medycynie wschodniej wykorzystywana jest już od wielu lat jako środek w leczeniu m. in. chorób serca i układu krążenia, astmy, bezsenności, skurczów żołądka. To jednak jej pozytywny wpływ na przyspieszanie procesu odchudzania jest tym, co zainteresowało pokrzywą indyjską resztę świata. W jej korzeniu bowiem znajduje się bardzo ważny składnik – forskolina. To substancja, która pobudza proces lipolizy – czyli rozpadu tłuszczu. Przy regularnym stosowaniu preparatu zawierającego pokrzywę indyjską przekłada się to na przyspieszenie utraty kilogramów.

Wśród innych pozytywnych efektów stosowania tej wyjątkowej rośliny wymienia się dzisiaj także usprawnienie krążenia krwi, hamowanie procesów zapalnych, działanie przeciwdepresyjne czy pomoc w leczeniu chorób autoimmunologicznych.



Tagi: